Årets internationella kongress hålls i Rom

Nytt från Eular

Mer än 100-tals symposier och föreläsningar erbjuds dagligen. Nu vill vi dela med oss av en del från torsdagen.

I en intressant föreläsning om Sjögrens syndrom och SLE berättade Elke Theander från Sverige om en intressant men kontroversiell studie där man sett att rökare som slutat röka har större risk att utveckla Sjögren’s syndrom jämfört med de som aldrig rökt eller de som fortfarande röker.
I samma session pratade Ronald van Vollenhoven om remission vid SLE, alltså när sjukdomen tar en paus. Vidare presenterade en europeisk arbetsgrupp nya riktlinjer kring kvinnors hälsa och familjeplanering.

På en spännande föreläsning om fatigue, den särskilda tröttheten som man kan få vid sjukdom, berättade Roald Omdal från Norge om hur man börjat förstå de biologiska mekanismerna bakom tröttheten.

Forskning har visat att träningsformen Tai-chi kan ha god effekt på artrospatienter.

En brittisk studie visar att vårdgivare som arbetar medvetet för att involvera patienter med reumatiska sjukdomar i behandlingsval, undersökningar och andra stödåtgärder, stärker patientens självkänsla och ökar det generella välmåendet. Detta leder i sin tur till att patienten, trots kronisk sjukdom, ofta kan fortsätta arbeta i högre grad än patienter som inte får vara delaktiga på nämnda sätt.

0 Kommentarer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.