Våra medlemmar berättar om hur det är att leva med sin reumatiska sjukdom.

Stanley Sundvall Foto:Julia Sjöberg

Att leva med artros

Stanley har naturlivet som sitt stora intresse med fjäll- och skogsvandringar, svampplockning och blommor, cykelturer och fiske. Det blir inte lika mycket av det längre på grund av den ständigt närvarande värken.

Läs mer
Cecilia Johansson Foto:Johan Marklund

Att leva med fibromyalgi

Cecilia beskriver sig själv som en person som i grunden är glad. Hennes inställning är att man ska njuta av livet.
– Jag gläder mig åt små vardagliga saker som en nyutslagen tussilago eller en riktigt bra film, särskilt dansfilmer gör mig extra glad.

Läs mer
Lars Lindgren Foto: Johan Marklund

Att leva med psoriasisartrit

Lars Lindgrens ryggrad är låst från nacken ner till ryggslutet på grund av förbeningar som bildats av psoriasisartriten. Det för med sig stelhet och värk som i stor utsträckning påverkar hans dagliga liv. Han tränar nästan varje dag, två gånger i veckan går han på sjukgymnastik och bassängträning på anläggningen vid Danderyds sjukhus, och däremellan går han på gym, promenerar och gör övningar hemma.

Läs mer
Clara Furuland Funseth Foto: Johan Marklund

Att leva med juvenil idiopatisk artrit, barnreumatism, Clara

Clara Furuland Funseth var två år när hon fick barnreumatism. I dag är hon nybliven tonåring och ser tillsammans med sin mamma Eva och pappa Örjan på tio år av krånglig medicinering och täta sjukhusbesök - men också roliga läger och aktiviteter med andra unga reumatiker.

Läs mer
Ingela Adler Foto:Magnus Alkmar

Att leva med reumatoid artrit sedan barnsben

Ingela var bara tretton år när hon fick diagnosen juvenil idiopatisk artrit, även kallad barnreumatism. Under några månader fick Ingela mer och mer ont i lederna för var dag. Först trodde läkarna att värken berodde på idrottsskador eller att hon växte men till slut skickades hon vidare till en reumatologmottagning.

Läs mer
Kristina Areskoug-Josefsson Foto: Viktor Westin

Att leva med reumatoid artrit

Kristina Areskoug-Josefsson är ett bra bevis på att fysisk aktivitet kan hjälpa mot smärta. Sedan hon fick ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) har hon aldrig tränat mer än vad hon gör just nu. Vasaloppen, paddlingsturerna och långlöpningarna avlöser varandra.

Läs mer
Mari Hjalmarson Foto: Johan Marklund

Att leva med juvenil idiopatisk artrit, Mari

Fötterna svullnade upp, de blev röda och Mari Hjalmarson fick ruskigt svårt att gå. Då var hon 12 år och gick i femte klass. Nu har hon hunnit växa upp till en högskolestudent på 23 år. Hon har lämnat den skyddade tillvaron i hemmet och barnmottagningen på Motala lasarett för en egen lägenhet och vuxenliv i Örebro.

Läs mer
Irina Galkovskaj Foto: Julia Sjöberg

Att leva med sekundär osteoporos, benskörhet

Irina drabbades av artrit redan som litet barn. Då märkte hon inte av sjukdomen lika mycket som nu när hon blivit äldre. Sedan några år tillbaka har hon också fått sekundär osteoporos, benskörhet, till sin reumatism.

Läs mer
Wiva Asplund Foto: Johan Marklund

Att leva med osteoporos, benskörhet

Till vardags tänker inte Wiva så mycket på att hon har osteoporos, förutom att hon i vissa lägen måste vara extra försiktig så att hon inte bryter sig. Med tiden har hon lärt sig sina begränsningar och att säga ifrån när det är något hon inte kan göra, till exempel lyfta eller bära tungt.

Läs mer

Att leva med polymyosit

När Anita fick polymyosit kom den inte så smygande som den gör för många. På två månader gick hon från att vara fullt frisk till att vara så sjuk att hon behövde ligga på sjukhus.
– Nu dör jag, minns jag att jag tänkte. Det var som om livet bara rann ur mig.

Läs mer
Christina Hansson Foto: Stig Hammarstedt

Att leva med Sjögrens syndrom

Christinas sjukdom har inte kommit och gått i skov utan snarare funnits med hela tiden. Vissa dagar är det sämre och andra är det bättre. Hon har också diabetes typ 2 sedan tio år tillbaka. Även om sjukdomen tagit på krafterna så tycker hon inte att det sociala livet har påverkats negativt.

Läs mer
Eida Steen Foto: Hugo Leijon

Att leva med SLE

När Eida Steen fick den reumatiska systemsjukdomen SLE ville hon först inte acceptera sin situation. Hon kände sig gammal, trött och livet började kantas av den ena allvarliga sjukdomsyttringen efter den andra. I dag, sex år senare, har hon en magisterexamen, heltidsjobb, ett hus på landet - och tillsammans med sambon är hon nybliven förälder till en liten son.

Läs mer
John Nilsson Foto: Magnus Alkmar

Att leva med granulomatos med polyangit, Wegeners

John Nilsson levde ett fysiskt aktivt liv när han drabbades av en ovanligt besvärlig förkylning. Han gick till distriktsläkaren och fick penicillin men infektionerna fortsatte att avlösa varandra under hösten 2002. Först ett år senare fick John sin diagnos.

Läs mer

Kicki låter inte artrosen hindra henne

Trots värk i fingrar, händer, höft, knän och axlar lever Kicki Lust, 58 år, ett aktivt liv. Hon reser mycket och har fortsatt att träna som hon gjort sedan 20 år tillbaka. – Jag lever livets glada dagar men kroppen börjar ta stryk, säger Kicki.

Läs mer
Kicki Lust lever ett aktivt liv trots artros

Kicki låter inte artrosen hindra henne

Trots värk i fingrar, händer, höft, knän och axlar lever Kicki Lust, 58 år, ett aktivt liv. Hon reser mycket och har fortsatt att träna som hon gjort sedan 20 år tillbaka. – Jag lever livets glada dagar men kroppen börjar ta stryk, säger Kicki.

Läs mer
50 000 starka skäl att bli medlem

Har du, eller någon du känner, reumatism? I så fall ska du absolut bli medlem i Reumatikerförbundet. Våra medlemmar berättar varför.

Bli medlem!

Ge en gåva som ger hopp

Varje bidrag, litet som stort, är lika välkommet. Och du kan vara säker på att pengarna gör nytta. Läs mer eller välj belopp eller valfri summa.